Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Cambridge üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, bir kelimede ki harflerin hangi sırada dizildikleri değil, ilk ve son harflerin doğru yerde olmaları önem taşımaktadır. Gerisi tamamen karmaşadır ve yine de sorunsuz olarak okunabilir. Bunun sebebi insan beyninin her harfi tek tek değil kelimeleri bir bütün olarak okumasıdır.

Bu gibi pek çok başarılı araştırmaya ev sahipliği yapan Cambridge Üniversitesi, 1209 yılında öğrencilerin Oxford halkıyla yaşadıkları anlaşmazlıklar sonucu Oxford Üniversitesinin bazı akademisyen ve öğrencilerinin Cambridge kasabasına kaçmasıyla kurulmuştur.

Cambridge Üniversitesi bir devlet üniversitesi olmasının yanında dünyanın dördüncü en eski ve İngiltere’nin de en büyük eğitim kurumlarından biridir. Hatta İngiltere'nin kraliyet ailesinden sonra en fazla gayrimenkule sahip olan kurumu olarak bilinir. Şehrin geneline yayılmış olan tarihi binalarıyla bu üniversite, şehrin tarihini, mimarisini ve doğal güzelliklerini yansıtır, ayrıca müzeleri, botanik bahçeleri ve kütüphaneleri ile de büyüler.

Cambridge Üniversite Kütüphanesi

Yaklaşık 8 milyon kitaba ev sahipliği yapar. Isaac Newton’un kişisel kütüphanesinden kitaplar ve erken Shakespeare baskılarının da bulunduğu üniversite kütüphaneleri; bilime, matematiğe ve tarihe ışık tutan buluşlara tanıklık eden birçok yayına sahiptir. Üniversitenin yayın organı olan Cambridge University Press, dünyanın en eski yayınevi olarak bilinir. Bunlara ek olarak da Türkiye’de bulunmayan bir Osmanlı arşivine ev sahipliği yapar.

Okulun yapısına gelirsek

Yaklaşık 3000'i uluslararası öğrenci olmak üzere 17.000 öğrencisi vardır. Darwin College, Trinity Hall, St John’s College gibi ünlü kolejlere ek olarak 3'ü yalnızca kız öğrencileri kabul eden toplamda 31 college'a sahiptir ve 1284 yılında kurulmuş Peterhouse, üniversitenin en eski kolejidir.  Cambridge Üniversitesi çatısı altında 6 okul vardır: Edebiyat ve Beşerî Bilimler, Biyoloji Bilimleri, Klinik Tıp, Beşerî Bilimler ve Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Teknoloji. Bu okulların her birinin belli bir fakülte/kolej grubu bulunur.

Cambridge Üniversitesinin mezunları da üniversiteye referans olmaktadır. Sir Isaac Newton, Charles Darwin, John Milton, Stephen Hawking, Bertrand Russell ve Harvard Üniversitesinin kurucusu John Harvard da Cambridge mezunudur.

Üniversitenin öğretim elemanları ve akademisyenleri fizik, kimya, fizyoloji ve tıp, edebiyat, barış ve iktisat bölümlerinin her birinde 96 kez Nobel Ödülü kazanmıştır.

Üniversiteye başvurular

Lisans eğitimi için Cambridge Üniversite Kolejleri merkezi kayıt ofisi (CIAO) ve UCAS kanalıyla; yüksek lisans ve doktora başvuruları ise doğrudan üniversiteye yapılır.

Cambridge Üniversitesinde lisans veya yüksek lisans yapmanın şartları Oxford üniversitesininkilere benzerdir. Lisans eğitimi için mutlaka İngiliz öğrenciler gibi A-Level sınavlarına hazırlanmak ve en azından 2 veya 3 konuda A seviyesinde not almak gerekir. Bu sonuçlara rağmen başvurulan kolej tarafından mülakat talep edilebilir. Yüksek lisans için ise öncesinde iyi bir yüksek lisans hazırlık programına gitmenin faydalı olacağı belirtiliyor. Önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi, başvuru süreci ve şartları oldukça zorlayıcı olsa da kesinlikle imkânsız değildir.

Halil İbrahim Koca

Immigration Adviser

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YUKARI