Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4]

Merhaba, bu makalemizde sizlere self sponsor yöntemiyle İngiltere’den oturum alınması sürecini sorularla özetleyeceğiz. Sürece dair detaylı bilgi isterseniz aşağıda yer alan numaralardan bizi ücretsiz arayabilirsiniz.

Soru 1: Self sponsor yöntemi nedir?

Self sponsor dediğimiz yöntem İngiltere’de iş kurmak isteyen yatırımcıların faaliyetlerine bağlı olarak İngiltere’de oturum almasını ifade etmektedir. İngiltere’de iş yapmak isteyen yatırıcımlar iki yöntemle bu sonuca ulaşabilir. Yeni bir şirket kurmak ya da halihazırda İngiltere’de faaliyet gösteren bir şirketi devralabilirler. Daha sonra bu şirkete sponsor lisansı alarak faaliyet gösterdikleri firmaya bağımlı olarak oturum alabilmeleri mümkündür.

Soru 2: Self sponsor yönteminin Ankara Anlaşmasına benzer yönleri var mı?

Self sponsor yöntemi ile Ankara Anlaşması’nın bazı özellikleri benzerlik gösterse de iki yöntem birbirinden farklıdır. Ankara Anlaşması çerçevesinde Birleşik krallıktaki iş fikriniz için kurduğunuz şirket doğrudan oturum hakkı tanıyorken self sponsor yönteminde bu durum mümkün değildir. Self sponsor yöntemi için Birleşik krallıkta kurulan firmaya bağlı oturum alınabilmesi için firmanın yurt dışından personel istihdam etme lisansına (sponsor lisansına) sahip olması, firmadaki istihdamın UK içinden sağlanmıyor olması ve firmanın ihtiyaç doğduğu pozisyonun İngiltere hükümetinin belirlediği nitelikli işlerden olması gerekmektedir.

Soru 3: Self Sponsorship amacıyla İngiltere’de şirket kurulmuş olması durumunda şirket hissedarlarının şirkette çalışması mümkün müdür?

Şirket kurucu ya da hissedarların hali hazırda İngiltere oturumu bulunmuyorsa çalışan olarak istihdam edilmeleri mümkün değildir. Yalnızca share holder/ortak olabilirler. Firmanın İngiltere’de yerleşik, çalışma izni olan çalışan istihdam etmesi gerekmektedir.

Soru 4: İngiltere’de kurulan ya da devralanın firmanın doğrudan sponsor lisansı alabilmesi mümkün müdür? Bunun için gerekli şartlar nelerdir?

İngiltere’de kurulan ya da devralınan firmanın doğrudan sponsor lisansı alabilmesi mümkün değildir. Bunun için bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir.

Sponsor lisansı firmalara yurt dışından çalışan getirme hakkını tanımaktadır. Öncelikle firmanın gelecek kişi ya da kişilere neden ihtiyacının olduğunun ispatlanması gerekmektedir. Ancak söz konusu çalışanın firmanın devamlılığı için zaruri olması ve hükümetin belirlediği nitelikli işçilerden olması gerekmektedir. Ayrıca İngiltere İçişleri Bakanlığı getirilecek kişinin mesleki pozisyonu göre yıllık asgari maaş eşiklerini belirlemiştir. Çalışma pozisyonlarına göre yıllık maaşlar değişmektedir.

Üst sınır koymamakla birlikte £26,200 pound alt sınırı bulunmaktadır. Hükümetin son günlerdeki açıklamaları doğrultusunda alt sınırın 2024 yılının bahar döneminde £38,700 çıkarılması hedeflenmektedir. Firma ticari operasyonları sebebiyle yapacağı masrafların yanı sıra yurt dışından getireceği kişilerin de maaşlarını ödeyebilecek kadar yeterli kazanca sahip olmalıdır.

Bu şartların varlığı halinde diğer gerekli şart ise firmada süresiz oturum sahibi, vatandaş ya da Avrupa Birliği kapsamında İngiltere’den oturum almış bir kişinin istihdam edilmesi gerekmektedir. Bu kişi sponsor lisansı sistemini olan SMS (Sponsorship Management System) sisteminin kullanılmasından sorumlu olacak kişidir. Bu kişiye Level 1 User denmektedir.

Soru 5: SMS Sisteminin Kullanılmasında Sorumlu Olan Level 1 User Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Şirketinizde çalışan, şirket ortağı veya şirket yöneticisinden birisi Level 1 kullanıcı olabilir. İnsan kaynakları hizmetleri sağlayan üçüncü taraf kuruluşlar tarafından istihdam edilen ek Level 1 kullanıcı olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki ek Level 1 kullanıcı atayabilmek için şirketinizde çalışan, şirket ortağı veya şirket yöneticisinden en az birisinin Level 1 kullanıcı olması gerekir.

Bazı durumlar Level 1 User olunmasına engel durum teşkil etmektedir. Level 1 olacak kişi, sponsorlar için yayımlanmış kılavuzda yer alan suçtan dolayı kesinleşmemiş bir ceza mahkumiyeti varsa, son 12 ay içerisinde Birleşik krallık vize eve göçmenlik kurumu tarafından para cezasına çarptırılmışsa, Birleşik krallık vize ve göçmenlik kurumuna rapor edilmişse, UK yasalarını ihlal ettiyse, son 12 ay içinde lisansı iptal edilmiş bir sponsorda 'kilit kişi' olarak çalışmışsa, KDV veya diğer özel tüketim vergilerini ödememişse Level 1 kullanıcı olmaya uygun değildir.

Ayrıca Level 1 kullanıcı olmaya uygun kişilerin; Mutlaka çoğu dönemde UK de bulunması, belirli bir proje için sözleşmeli bir yüklenici veya danışman olmaması, bir iflas, borç erteleme veya taahhüdüne tabi olmaması ve sponsor gerekliliklerini daha önce ihlal etmemiş olması gerekmektedir.

Soru 6: Firmanın sponsor lisansı alabilmesi için gösterilmesi gereken sermaye miktarı bulunuyor mu?

Sponsor lisansı kurallarında sermaye ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak firmanın ticari giderleri yanında yurt dışından istihdam edeceği kişilere ödeyeceği maaş tutarlarını karşılıyor olabilmesi gerekmektedir. Bu maaş tutarları İngiltere İçişleri Bakanlığının nitelik iş pozisyonlarına göre belirlediği yıllık maaş tutarını da karşılaması gerekmektedir. İngiltere’de yapılacak işe göre sermaye miktarları değişebilir. Yapılacak işe göre başlangıç sermayesinin belirlenmesi yerinde ve doğru olacaktır.

Soru 7: Yukarıda açıklana şartlar gerçekleşti ve İngiltere’de kurulan firma sponsor lisansı aldı. Bu aşamadan sonra ne yapılması gerekiyor?

Sponsor Lisansını elde eden firma artık yurt dışından çalışan getirebilir. Bu aşamada söz konusu kişi için Skilled Worker (Nitelikli İşçi Vizesine) vizesine başvurulması gerekmektedir. Nitelikli İşçi Vizesi pointbase dediğimiz puan usulüne dayanmaktadır. Genel olarak şartları şu başlıklarda sayılabilir: Gelecek kişinin firmada çalışacağı pozisyonun nitelikli işçi kategorisinde olması, B1 seviye İngilizce şartı, tecrübe şartı, yıllık asgari maaş şartı, iş teklifi ve sponsorluk sertifikası olarak sayılabilir.

Soru 8: Herhangi bir kurumdan alınan B1 sertifikası geçerli midir? Dil seviyesini nasıl göstermeliyiz?

Nitelikli işçi vizesine başvuracak kişi dil seviyesini okuma, yazma, dinleme ve konuşma puan türlerinin tamamında göstermelidir. Herhangi bir kurstan alınan dil belgesi geçerli değildir. Kişinin İngiltere’nin kabul ettiği sınavlarda söz konusu dil düzeyine göstermesi gerekmektedir. Bu sınavlar IELTS for UKVI (Academic-General Traninig), LanguageCert İnternational ESOL SELT B1, PTE Academic UKVI, Integrated Skills in English ISEI olarak kabul edilmektedir.

Soru 9: Niteklikli İşçi Vizesi Kaç Yıllık Verilir? Eş ve çocuklar da başvurucu ile birlikte bu vizeye başvurabilir mi?

Nitelikli işçi vizesine başvuran kişiye firmanın sponsorluk süresi kadar oturum hakkı verilmektedir. Bu süre 1-2-3-4-5 yıla kadar olabilir. Şartların taşınması halinde 5 yılın sonunda süresiz oturum, altıncı yılın sonunda vatandaşlık hakkı doğmaktadır. Nitelikli işçi vizesine başvurucu ile birlikte ailesi de başvurabilir.

Soru 10: Sponsor Lisansı başvuru süreci ve nitelikli işçi vizesi sonuçlanması ne kadar sürmektedir?

Kişilerin İngiltere’deki faaliyetlerine başlamasına bağlı olarak bu süre değişmektedir. Sponsor lisansı için değerlendirme süresi ortalama 8 hafta olup hızlandırma servisi bulunmaktadır. Hızlandırma servisi ile bu süreç 10 iş gününe kadar düşmektedir. Nitelikli işçi vizesi için de değerlendirme süreci 6-8 hafta sürmekle birlikte hızlandırma servisi bulunmaktadır. Bu takdirde de değerlendirme süresi 1-5 iş gününe kadar düşmektedir.

Halil İbrahim Koca

Immigration Adviser

YUKARI